Wednesday, January 25, 2012

beRbAIk sAngKaLaH kITa dEngAn ALLah~

assalamualaikum semua..
boleh cahaya tanya..?
siapa kat sini yang yang pernah rasa putus asa bila menghadapi musibah atau ujian..?
may be korang semua tak..kan2..?? korang semua kan baek...(^-^)
may be ada antara kita pernah rasa macam tu..cahaya pun pernah rasa macam tu..
cahaya fikir kenapa cahaya..?? kenapa tak orang laen..
jawapannya sebab Allah syangkan kita...sebab tu dia uji..

jangan bersedih duhai hati..

kenapa Allah nak uji kita..?
sebab Allah nak tengok sejauh mana tingkat iman hamba2Nya..
cahaya ada dengar sorang ustaz cakap sebab Allah rindukan kita...
Allah rindu nak dengar kita panggil nama Dia..Allah rindu nak dengar kita merintih pada Dia..
sebab tu la Dia uji kita..macam mana tu..??
macam nie kalau kita tengah senang contohnya dengan kawan2 berapa ramai yang ingat Allah..??
tapi cuba waktu kita sakit atau ditimpa kesusahan..?tak lepas mulut kita sebut Allah kan..
even sakit gigi sebatang pun kita akan menyebut Allah sakitnya..

sentiasalah bersangka baik dengan Allah..

kalau kita tak dapat apa yang kita harapkan siapa yang betul-betul lapang dada terima..??
tak ramai...termasuklah cahaya sendiri..contoh sem nie cahaya target pointer mesti lebih 3.00..
tetiba keluar result pointer hanya 2.8something..cahaya mesti rasa kecewakan..
sebenarnya Allah tak bagi apa yang kita hajat sebab tu la yang terbaek pada kita...kita maybe rasa
2.8something tu rendah..kawan2 semua dapat pointer tinggi..so kita rasa pointer kita teruk...tapi sebenarnya tu terbaek untuk kita..sebab kita dapat pointer rendah sem lepas, sem nie memperlipatgandakan usaha
kita..mungkin sem nie Allah bagi kita pointer yang tinggi...siapa tahu..?

pada siapa2 yang tak kenal..nie la ustaz kazim ellias..sangat best..
sy da mula jatuh hati,huhu~

satu lagi contoh..yang ni cahaya dengar dari ceramah ustaz kazim..time tu otw pergi Taman Negara Penang..blog before nie cahaya ada cerita pasal Taman Negara Penang klik sini.. cahaya cakap ni bukan nak suruh kawan-kawan buat..ustaz Kazim bagi contoh mak yang ditinggalkan kat rumah orang-orang tua..memang la sedih sebab kena tinggal kat tempat tu..mak cik tu cakap ada faedah tinggal kat situ..dulu tak pandai mengaji sekarang dah pandai mengaji..memang kita nampak teruk..tapi kalau kita berbaik sangka dengan Allah kita mesti pandang benda yang buruk tu baik..macam mak cik nie kalau tak sebab anak-anak dia hantar dia kat rumah orang-orang tua dia pandai mengaji..

sweetnya Allah pada kita kan..?

jadi lepas ni jum kita bersangka baik dengan Allah..sesungguhnya apa yang direncanakanNya adalah yang terbaik bagi kita walaupun pada kita ia bukanlah satu perkara yang baik..

SegMeN : bLogWaLKing + FoLLow


giveaway kali nie datang dari si pemilik blog ni..
tujuan giveaway nie utk menambah follower 
dan meningkatkan trafik blog..
 apa lg kawan-kawan..
owh, hampir terlupa..
apa ye hadiah yang ditawarkan..??

2 orang pemenang bertuah akan mendapat topup RM5
4 orang akan mendapat Transparent Troll Cursor - limited edition
4 orang akan mendapat Transparent Pucca Cursor - limited edition
semua peserta akan mendapat blogwalking + follow + blog review..

2 orang yang bertuah adalah
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Tuesday, January 24, 2012

giVeAwaY buTiK eDaSt ~


giveaway kali nie dari butik eDast..

apa.?? owh nak tahu hadiahnya...

2helai selendang
2helai anak tudung
sehelai tudung 4 segi
1 headband
sepasang pin tudung 
rantai

menarik tak kawan- kawan..??
due date bagi giveaway nie pada 15 februari 2012
jum join..siapa tahu anda merupakan 5 peserta bertuah yang dicari..

sEgMen 3 piLiHan bLoG BarU TamBaH foLLowEr

asslamualaikum semua..entry kali nie lahir sebab cahaya ada lihat kat blog abg hasruLHassan kita..
contest yang sangat menarik..jadi cahaya decide untuk join this contest..
contest nie tujuannya sebagai satu wadah atau platform kepada blogger baru macam cahaya nie..
disebabkan cahaya tau blogger yang lama-lama atau yang femes belum pun menjenguk muka di blog cahaya jadi cahaya ambil inisiatif nak bantu rakan-rakan cahaya termasuk cahaya sendiri..
di bawah adalah senarai blog yang cahaya cadangkan pada abg  hasruLHassan kita..
blog ini ni milik seorang jejaka bernama shahfir..start blogging pada julai 2010...lebih kurang 1 tahun 7 bulan..
kenapa saya cadangkan si shahfir nie sbg blogger baru..?cara penyampai maklumat dalam blog nie kebanyakannya melalui gambar...banyak gambar-gambar yang belum pernah kita lihat dan sedikit info tentang gambar tersebut...selain itu kebanyakan entry adalah fakta contohnya saintis percaya kewujudan Tuhan..??kenapa cahaya katakan yang blogger nie baru..sebab follower die baru 10 orang walaupun da hampir 2 tahun..sesuai dengan tujuan abg hasrul nak bantu blogger macam kami..
seterusnya blog yang kedua.. jum kita zoom ea abg hasrul..
blog ini milik seorang gadis bernama tira yang baru berusia 17 tahun..start blogging pada 25 november 2011..masuk hari ni baru 2 bulan sebagai blogger..blog adek nie dia lebih berbentuk sebuah diary kerana dia menceritakan kehidupannya..contoh cerita kehidupan yang adek nie letak adalah dairy foe today..cahaya tak dapat nak bagi link entry tu sebab semua entry dia tak de link yang spesifik untuk entry tersebut...follower utk adek kita yang sorang nie pulak baru 19 orang..sekarang kita pergi blog yang ketiga..
blog yang terakhir nie adalah milik cahaya..blog nie diberi nama ....::suke suki blueberry::.... sebab. . . . kalau bahasa kasar suke suki tu cahaya nak maksudkan ini blog cahaya jadi ikut suka cahaya la nak letak apa pun,huhu~ tapi tak de sampai macam tu sekali..at least cahaya still fikir 2-3kali untuk jadikan sebagai entry..cahaya sebenarnya tak berapa suka nak letak kehidupan harian cahaya dalam blog nie..tapi tak tahu masa depan macam mana sebab cahaya pun baru sangat dalam dunia blogging nie..terlupa pulak nak bagitau yang cahaya start blogging pada 2 november 2011..kalau dikira-kira baru 2 bulan 23 hari..untuk blog cahaya, cahaya lebih suka untuk berkongsi ilmu dan pendapat..bagi follower untuk blog cahaya baru 13 orang..

banner untuk contest kali ini..^^
kepada blogger yang terbaca cahaya punya entry kali ini dan rasa berminat boleh tekan di sini (^-^)

wAJiB bAce !!!!

assalamualaikum kawan2...
berita tergempak...terkejut cahaya bila bukak je mukabuku nampak gambar di bawah nie..




sedikit info tentang ROBERT KUOK..cahaya minta tolong pak cik GUGLE..pakcik GUGLE suh tanya kat makcik WIKI-WIKI..mari cahaya cerita siapa dia ROBERT KUOK nie..

robert kuok atau nama penuhnya ROBERT KUOK HOCK NIEN..
dilahirkan pada 6 Oktober 1923 di JOHOR BHARU..dia merupakan ahli perniagaan Cina Malaysia..
menurut Forbes nilai kekayaan orang tua nie anggaran $8billion pada tahun 2007 menyebabkan dia menjadi lelaki terkaya di Malaysia dan Asia Tenggara pada ketika itu..

dia nie start meniaga gula, beras dan tepung pada tahun 1949..kini dia merupakan tunjang utama Syarikat Multinasional Kumpulan Kuok..kebanyakan perniagaan dipegang oleh Kuok dan keluarga..
dia mempunyai pelbagai jenis perniagaan sendiri di Malaysia seperti penanaman tebu di Perlis Plantation Bhd, penapisan tebu, pengilangan tepung, pemakanan binatang, minyak dan perlombongan sehingga ke kewangan, perhotelan, hartanah, perdagangan, pengangkutan (International Shipping Corporation, Transmile Group) dan penerbitan..selain itu,dia juga mempunyai perlaburan di banyak negara di Asia..gilee tak gilee...kaya nak mampos..!!

bawah nie merupakan komen seorang pembaca blog Persatuan Pengguna Islam Malaysia..pls,cahaya rayu baca sampai habis..


Dalam hal ini, nampak sangat orang cina berpakat mencari pasal dengan org melayu. Mereka mungkin tidak berani melakukan serangan secara terbuka. Tetapi mereka secara berpakat melancarkan serangan halus dengan memboikot dan memburuk-burukkan perniagaan milik melayu, Perkara ni saya rasa memang dah berlaku sekian lama dan mungkin kita saja yang tidak sedar atau mengambil pot memandangkan ianya tidak secara direct ditujukan kepada keluarga kita. Namun jika kita tanya kawan-kawan yang berniaga, mereka dengan mudah boleh cerita betapa mereka sekian lama menghadapi boikot secara pakat oleh bangsa cina.
Kalau beli bahan mentah untuk diproses jadi produk keluaran melayu seperti makanan ayam, telur, beras,tepung, susu, kopi, ikan, sayur, buah-buahan atau bahan keperluan pembinaan seperti simen, kayu, paku, skru, besi, atau apa saja yang kita beli daripada mereka. Mereka akan mengenakan harga lebih tinggi daripada bangsa lain.
Ini menjadikan kos pengeluaran dan pembinaan kita lebih tinggi. Para pengguna melayu pula macam tak ada hati langsung untuk menolong sesama kita usahawan melayu sebaliknya hanya mencari yang lebih murah dan mudah.
Akhirnya perniagaan melayu menjadi malap dan bungkus. Akibatnya amat kuranglah institusi perniagaan melayu dan anak-anak kita terpaksa bekerja jadi kuli batak bangsa lain. Salah melayu tidak sokong melayu dan akibatnya anak-anak kita yang tanggung jadi bahan maki hamun cina sampai mati.
Malah ada kes yang dilapurkan anak-anak melayu jadi habuan seks bos-bos cina mereka. Diajaknya anak kita yang kerja sebagai marketing atau pembantu pejabat ke luar negara untuk urusan perniagaan dan diperdaya untuk ditiduri dan dijadikan habuan seks sampai puas dikerjakan mereka.
Dendam mereka kini makin membara kerana mereka melihat melayu semakin lemah dan berpecah, tiada siapa nak pertahankan nasib anak2 melayu.
Kini mereka secara jelas cuba menjatuhkan gardenia. Mungkin kerana gardenia tidak lagi membeli tepung kilang fmm milik robert kuok yang didapati mengandungi protin babi.
Tepung untuk permit impot ap subsidi yang kerajaan bagi dibeli dengan kualiti yang paling rendah, kalau di negara china tepung gred ini digunakan oleh kerajaan china untuk membuat makanan babi. Tepung ini lah yang diimpot oleh robert kuok utk rakyat malaysia.
Tepung ini dicuci bleaching dan ditambahkan protin babi supaya menepati spesifikasi.
Impot makanan babi, kemudian dia claim subsidi bernilai ratusan juta setahun.
Ertinya rakyat malaysia sama taraf dengan babi. Kalau kita makan roti biasa yang menggunakan tepung gred ini umpamanya roti canai, capati, atau roti massimo ertinya kita makan roti babi.
Inilah kerja robert kuok yang mendapat ap special tepung dan gula selama 50 tahun oleh kerajaan malaysia. Sama macam ananda krishna mendapat special broadcasting permit selama 30 tahun.
Bila gardenia enggan membeli tepung fmm robert kuok kerana terbukti ada dna babi, dia naik bengang dan membuka kilang roti massimo. Yang baghalnya, dia ambil pulak budak melayu bekas manager kilang gardenia untuk jadi ketua kilang massimo dan meniru semua produk gardenia.
Sebagai seorang journalist melayu, saya memiliki network besar untuk mengorek aktiviti robert kuok. Saya kira, segala kekayaan dia dengan harta berbillion dengan bot bernilai 20 billion adalah memang betul dia ni tycoon.
Saya amat sakit hati ketika wawancara dengan robert pengimpot tepung babi ini. Adakah patut dia kata kekayaannya bukan berasas dari malaysia sahaja kerana dia memiliki harta perniagaan berbillion di china dan seluruh asia.
Apa yang benar dan pasti, robert memang memulakan perniagaannya dari malaysia dengan bantuan tun mahathir. Kalau tun tidak membuka peluang untuknya nescaya dia masih duduk jual hand phone di petaling street.
Dalam career saya tidak boleh melepaskan geram saya. Tetapi di bog ini saya ingin meluahkan isi hati saya yang terpendam selama ini tanpa perlu bahasa persuratan sangat.
Saya kira kerajaan dah terlebih bagi muka.
Robert dah kaya vincent tan dah kaya, ananda pun dah kaya, apa lagi mau bagi special ap. Bagilah pada orang lain pulak.
Melayu punya ap bukan macam mereka special ap, ertinya tiada orang lain boleh impot. Melayu punya ap boleh impot kalau mampu dan orang lain juga boleh dapat ap yang sama.
Mereka punya ap lain, exclusive ap. Tiada siapa boleh import melainkan mereka.
Kalau beginilah caranya, lebih baik kerajaan cari satu daerah dan bagi mereka jadi raja, malah kuasa mereka lebih dari raja kerana raja melayu pun tidak dapat special ap.
Produk roti massimo pula sudah sah menjadi senjata mereka menyerang kepentingan dan perniagaan melayu.
Dalam senario lain, robert kuok yang menguasai golden screen cinema dengan rakusnya menghalau semua stall outlets jenama 1901 milik melayu dan menciplak konsep yang sama diletakkan dalam rangkaian panggung wayang gsc. Produk makanan diambil dari sumber yang kita tak tau halal ke haram.
Jelas mereka ini benci dan anti melayu.
Puas hati saya dapat menulis seperti ini, tidak dalam akhbar yang saya bekerja sekarang. Namun atas rasa cintakan agama dan bangsa saya luahkan jua perasaan ini. Maaf kalau saya terkasar bahasa.
Soalnya, apakah tindakan kita? Fikirkanlah bersama.
Boikot tetap boikot massimo.
Read more: http://www.pisau.net/2011/12/kita-harus-lawan-persatuan-pengguna.html#ixzz1hcoSBxU2

giVeAwaY aNis aNiEsA ^^

assalamualaikum semua..
entry kali nie cahaya nak cakap sal contest giveaway anis aniesa..


as usual, atas nie adalah banner bagi contest nie..

jum kita tengok apa syarat-syarat contest nie..

  • buat satu entry tentang giveaway nie dengan menamakan tajuk seperti yang cahaya letak nie..
  • letak banner yang kat atas nie..
  • tak paksa utk follow blog si anis tapi kalau follow pun xsalah kan..?? so,i dicide to follow ur blog anis,huhu~ (^-^)
  • tag sorang kawan korang
  • sorang je pemenang yang dipilih..bakal bertambah sekiranya penyertaan menggalakkan..apa lagi jum la ramai2 join contest nie nanti mana tau si anis nie tambah hadiah ke kan..kan..
  • due date nak submit 23 feb 2012..(da macam nak anta assignment kat lecturer je,ngee)
  • dia suh tinggalkan link korang di sini
  • last one,dia cakap kalau tak menggalakkan may be contest nie terbatal..tapi dia akan bagi hadiah saguhati pada yang support dia dengan topup RM10..tapi sorang je la..
harap2 la menang,ngee..(^-^)
so, jum kita support si anis nie..maka dengan ini cahaya nak tag
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

pRoFesiOn yAng PaLinG beKerJaYA...

assalamulaikum...
bosan sangat hari ni...cahaya rase macam nak jerit je...
tapi nanti orang suspek cahaya nie gila lo pulak kan...
asyek duk beraleh je dari td...duduk tak kena...diri tak kena...
baring tak kena..semua tak kena...da macam kucing hilang anak la pulak ye dok...
k la tak nak la duk panjang cerita kan...kita straight to the point je kan senang...
macam nak pi kL ikut highway..senang je takde nak belok-belok...
(bila la nak start nie...cakap tak nak panjang2 cite,huhu)

ok2..tengok tak title untuk entry kali ni..profesion bekerjaya...
agak2 korang la profesion apa paling bekerjaya..?
dulu masa ngaji kat sekolah, time form 4..waktu tu cekgu zaidi mengajar kelas akaun...
(apa zek zaidi...??) mende pulak zed zaidi nie...cekgu zaidi la..
cekgu cahaya cakap ada 5 profesion yang bekerjaya..

  • engineer
waa~ siapa dia engineer ni ea..?? meh sini cahaya story mory cikit..kejuteraan adalah satu bidang sains yang memenuhi keperluan dan kehendak kita..bidang nie die menggabungkan pengetahuan, matematik dan pengalaman diorang utk hasil satu2 ourput..tugas diorang nie bentuk satu sistem perindustrian yg melibatkan sistem aktiviti manusia dan sistem kawalan pengurusan..tu je kot..malas nak ulas panjang2..kalau ada student engineering p tanya diorang,huhu~
  • doktor
orang yang bertugas menyembuhkan penyakit..untuk menjadi seorang doktor korang kena jalani latihan kursus dan memegang persijilan/tauliah kursus..macam kat Malaysia korang kena mendapat tauliah dari Majlis Perubatan Malaysia dan juga sijil kedoktoran dari mana-mana universiti yang diiktiraf oleh kerajaan..
terbahagi kepada doktor umum, doktor pakar, doktor bedah dan doktor gigi..
  • akauntan
merupakan pengamal perakaunan...untuk menjadi seorang akauntan korang perlu dilesenkan oleh badan-badan perakaunan seperti CIMA dan ACCA..tugas yang basic adalah membuat pengukuran, pendedahan dan peruntukan kepastian mengenai maklumat bagi membantu pengurus dan orang lain membuat keputusan mengenai peruntukan sumber..yang laen korang cari sendiri ea..
  • lawyer
orang yang kerjanya memberi nasihat dan bantuan guaman kepada pelanggannya..lawyer mesti ada lesen yang untuk praktikkan guaman di sisi undang-undang..undang-undang adalah sistem peraturan kelakuan yang ditentukan oleh kerajaan sesuatu tempat untuk mengekalkan kestabilan dan keadilan...seorang peguam mempraktikkan pengetahuannya mengenai teori undang-undang untuk selesaikan masalah undang-undang atau pelanggannya...
  • arkitek
orang yang merekabentuk sesuatu bangunan yang sesuai dengan kehendak pengguna, kos, alam sekitar dan memenuhi syarat-syarat dan undang-undang perancangan setempat..mereka juga bertanggungjawab untuk menyelaras dan mengawasi projek dari awal sehingga akhir..

tu la profesion bekerjaya yang cekgu zaidi cakapkan...tapi bagi cahaya ada satu lagi profesion yang tidak kurang pentingnya..cube teka profesion apa yang dapat melahirkan kelima-lima profesion bekerjaya dengan cemerlang..??

ibu merupakan profesion yang mulia
tak lain dan tak bukan profesion ibu..ibulah yang melahirkan profesion-profesion di atas sehingga berjaya...tanpa ibu takde la kelima-lima profesion tu..bukan cahaya nak cakap ayah tak penting ke...??cikgu-cikgu yang mendidik...??tak-tak...semua pun penting tapi permulaan adalah ibu...ibu yang berjaya adalah ibu yang bisa mendidik anak-anaknya sehingga berjaya bukan sahaja dari segi duniawi tapi juga segi kerohanian juga...dan cahaya juga nak katakan ibu-ibu yang duduk di rumah mendidik anak-anak mereka merupakan wanita paling berjaya apabila anak-anaknya semua berguna untuk membangunkan negara..berbanding diri sendiri yang bekerja untuk membangunkan negara...cahaya tak cakap salah wanita bekerja cuma cahaya nak angkat ibu-ibu yang duduk di rumah..kawan pernah dengar "tangan yang menghayun buaian bisa menggoncang dunia"

Monday, January 23, 2012

seGMen PerKAra paLinG aWEsoMe !!!

assalamualaikum semua...
untuk yang kedua kalinya untuk hari ini,hikhik...
perasan tak hari ni je cahaya da join 2 contest...
tadi join ....:: First Giveaway By Butik fiQ'Ra ::....
kali ni cahaya satu contest nie.. nak join tekan je seGMen PerKAra paLinG aWEsoMe !!!


banner untuk segmen kali ini,ngee~
ok la cahaya tak bebel panjang k ~ let's start our AWESOME THINGS..

5 perkara awesome yang pernah cahaya buat sepanjang hidup cahaya ~
  • keluar library jalan menonong je..tau-tau saya terlanggar sorang guy..malu gile siot..nak cover punya pasal letak tangan kat dahi..konon nak tutup muka..bila letak tangan camtu guy tu ingat saya tak sehat dgn carenya dia tanya awak ok tak nie..? sumpah sengal gileerr..berlaku kat matrik melaka..
  • nak pergi sekolah amek report card time tu form 3..naek moto ayah bawak...kaki taknak duk diam (hobi seret kaki kat jalan raya time naek moto dengan ayah) tersepak taik lembu kat tengah jalan..bersepai taik lembu tu,huhu~
  • yang ni sumpah bodoh..berlaku waktu darjah 1..ibu suh cahaya tolong belikan barang kat kedai..cahaya pergi naek basikal..dalam perjalanan tetiba lintas seekor anjing datang ke arah cahaya..punya la takut cahaya terus terjun dari basikal lari tak cukup tanah patah balik ke rumah...sengal gilee..macam tak boleh kayuh basikal laju-laju...hahahahaha..
  • dulu penah sekali kena marah ngan ibu, cahaya merajuk and nyorok bawah katil..tak boleh blaa..bawak bantal, selimut segala,hahahha..3 jam menunggu konon2 ibu cari n nak pujuk la..sampai tertido kot..memang ibu cari pun tapi bukan pujuk cahaya lagi marah sebab tido bawah katil,ngee~
  • yang last terjadi sekarang,huhu~ cahaya join ROTU NAVY under TLDM..macam tak caya je cahaya boleh terjebak dalam aktiviti tentera,huhu~ sila tekan sini (^-^)

already done the first one...sekarang masuk part yang kedua..
5 perkara AWESOME yang teringin sangat cahaya nak buat..
  • cahaya nak penuhi harapan ayah cahaya..dia nak tengok cahaya buat PhD..InsyaAllah..
  • cahaya nak bawak parents cahaya pergi Mekah..
  • cahaya nak jadi yang halal buat cik abg yang cahaya sayang sangat..mohon ain doakan la ea (^-^)
  • yang ni dream orang tak siuman,huhu...cahaya penah cakap kat cik abg cahaya yang cahaya nak kawen dengan anak raja..hahahhahaha..cik abg cakap pi la...kawen dengan anak Raja Gopal,ngee~
  • cahaya ada impian yang cahaya nak pergi Disneyland..hope cik abg bawak honeymoon kat sana...(cahaya mimpi di siang hari,ngee)
finish...sekarang cahaya nak tag
.
.
.
.
.

fiRsT TiMe jOiN ConTeST - FirsT-GivEaWay-bY-ButIK-fiQ'ra ~

Assalamualaikum semua...
apa khabar semua..hope sehat2 la belaka ye dok..
tadi tengah blogwalking tetiba taraaa....
teka cahaya jumpe ape...?

cahaya jumpe satu contest . . .
.
.
.
.
.
.
.
.


banner utk giveAway nie..

camne nak join cahaya..??
sabar2...caranya mudah je..

          1) buat satu entry kat blog korang dengan tajuknya
            ....:: First Giveaway By Butik fiQ'Ra ::....
          2)  korang letak banner give away nie..cam gambar kat atas uh..
          3) tag tiga orang rakan blogger
          4) follow butik fiQ'ra dan like page butik fiQ'ra
          5) anta korang punya link entry kat sini ~ beserta ID follower dan ID facebook..

mudahkan..?? skang kita kita tengok apa hadiah yang bakal dimenangi..

pemenang bakal memenangi tarrraaaa...

Pemenang pertama x2
sehelai shawl +  sehelai inner bawal

Pemenang kedua x3
sehelai inner bawal + 1 pcs brooch ribbon

Top referral x1
wang tunai RM30

giveaway berlangsung dari 16 Januari 2012 - 31 Januari 2012

amacam kawan2..best x hadiah die..??
apa dia xbest..???
best la tu kn kawan2..disebabkan cahaya orang baru dalam dunia blog nie,
maka follower pun tak ramai sangat..kalau ikut syarat tag 3 orang..
cahaya hanya ada 3 follower je and seorang tu lelaki..

so cahaya tag :



MenJaDi diRiKu..

tak seperti bintang di langit
tak seperti indah pelangi
kerna diriku bukanlah mereka
ku apa adanya

wajahku kan memang begini
sikapku jelas tak sempurna
kuakui ku bukanlah mereka
ku apa adanya

menjadi diriku dengan segala kekurangan
menjadi diriku atas kelebihanku

terimalah aku seperti apa adanya
aku hanya insan biasa
tak mungkin sempurna
tetap ku bangga
atas apa yang ku punya
setiap waktu ku nikmati
anugerah hidup yang ku miliki..

edcourstic
penyanyi : edCourstic

iLmu : kiTaRAn HaiD wAnITa..

Assalamualaikum kawan2...(^-^)v
kali nie cahaya nk kongsi dgn semua satu ilmu..
maybe semua pn da maklum tp dlm bnyak2 yg tau msti ad segelintir yg xtau kn3..
td sje nk bukak fb yg makin jrng2 da nur nk bukak..
tga tgok2 ap yg mnarik..maka jumpe la satu artikel tentang waktu subur wanita..


eh2,budak nie ..ang da kawen ke blum yg ckp bnde cm nie..? mesti ad suare2 yg kuarkan ayat nie kn..?
xp nur xmrah...btul la tu..nur xkwen lg,hihi...tp sjak bile pulak kate salah b'kongsi ilmu...(^-^)
da2,nur jgn nk melalut pnjg2...kwn2 da t'tggu tu...


............................................enough...........................................


KITARAN HAID


kitaran haid wanita secara puratanya berlaku dalam range 28-30..
tapi setiap wanita mempunyai kitaran haidnya yg tersendiri...ada yg 26 hari je..
ada pulak sampai lebih 30 hari...kitaran haid juga tak menentu kadang2 bulan nie kena 28 hari..
bulan depan 30 hari..ikut pada individu...


ok sekarang kita masuk bab waktu subur wanita...wanita-wanita semua wajib baca..semua ni ada kaitan dengan diri kita...bagi kaum Adam penting nie...so dua2 pun kena ambil tahu..
ada 2 sebab utama wanita kena tahu waktu subur.

  • untuk mudah mendapat zuriat.
  • untuk mengelakkan mendapat zuriat
kiranya pengetahuan waktu subur ni penting dalam perancangan keluarga..that's why nur cakap tadi lelaki pun wajib kena tahu..kat sini nur letak kalendar untuk mudahkan korang semua faham..

kalendar atas nie menunjukkan kitaran haid seorang wanita..kalendar nie menunjukkan kitaran haid 28 hari..terdapat beberapa fasa dalam kitaran haid..

  • hari 1-4
fasa ini adalah fasa pengeluaran haid (menstruation) - ketika ini darah haid keluar..hari pertama adalah penting untuk diketahui kerana hari pertama haid merupakan permulaan fasa. sebaik-baiknya ditandakan dalam kalendar hari pertama dan hari terakhir haid setiap bulan sekiranya untuk merancang kehamilan..
  • hari 5-13
fasa ini adalah fasa follicular - ketika ini hormon estrogen meningkat dan darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung...pada fasa ini juga telur yang berada dalam bekasnya telah menjadi matang..
  • hari 14
pada waktu ini proses ovulasi berlaku..telur akan keluar dari bekasnya akibat daripada peningkat Luteinizing Hormone (LH). sekiranya telur ini tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang...tetapi sekiranya telur ini disenyawakan, ia akan turun melaui saluran faollopio ke rahim..
  • hari 15-28
ketika ini fasa luteal atau secretory berlaku - sejenis hormon yang dipanggil progestron akan dirembes daripada sarangnya selepas telur dikeluarkan...akibatnya dinding rahim semakin menebal..setelah progestron semakin berkurangan kerana tida persenyawaan berlaku maka dinding ini akan runtuh...

WAKTU TERBAIK
sekarang korang dah faham kan kitaran haid..jom kita lihat bila masa sesuai ok? (^_~)
waktu terbaik untuk bersama suami-isteri (hanya untuk yg sudah berkawin,yg belum ambik tau je..jgn lebih2,huhu..) ialah pada hari ovulasi kerana ketika itu telur baru je keluar dari bekasnya... 
bilakah secar tepatnya..? sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama haid yang akan datang atau ketika luteal bermula..

fasa luteal mengikut kiraan biasanya berlaku tepat 14 hari selepas berlaku ovulasi...selepas itu fasa pengeluaran akan berlaku kembali..erti kata lain waktu subur secara tepatnya adalah 14 hari sebelum haid berikutnya..untuk tentukan waktu subur tidak menjadi masalah sekiranya kitaran haid tetap 28 hari, yang menjadi masalah sekiranya kitaran haid berubah-ubah..

CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR
ketika waktu subur wanita, suhu badan akan meningkat dalam satu darkjah celcius dan terdapat lendiran cecair jernih daripada kemaluan... ini terjadi akibat peningkatan hormon ketika itu..
MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPATKAN ZURIAT
untuk pengetahuan sekalian, ovum mempunyai jangka hayat yang pendek dalam 1-2 hari sahaja, jadi jangka masa untuk mendapatkan zuriat adlah singkat..oleh itu sperma diciptakan dengan kelebihan yang lain..selain boleh daripada berjuta-juta sperma dilepaskan, ia juga memiliki jangka hayat lebih lama iaitu 3-5 hari...jadi sekiranya suami-isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur atau 2 hari selepas waktu subur, maka peluang telur untuk berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama...
oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15 atau/dan 16 untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya haid anda datang secara konsisten selama 28 hari... Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke-14...
anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur wanita adalah sesuai dengan waktu bersama anda...
MENGELAK MENGANDUNG MELALUI CARA KIRAAN
selain daripada untuk mendapatkan zuriat, ada pasangan yang ingin mengelakkan mengandung dengan cara mengira kalendar...
untuk pengetahuan anda, cara mengira kitaran haid melalui kalendar adalah berisiko dan tidak beberapa tepat...ini adalah kerana anda mungkin boleh tersilap kira, atau kedatangan haid yang tidak beberapa teratur menyebabkan tarikh subur lari dari kebiasaan...
oleh kerana anda tahu sperma boleh bertahan selama 5 hari di dalam rahim (ada kajian menunjukkan 7 hari!), jadi 5 hari sebelum dan selepas hari kesuburan adalah waktu yang dianggarkan tidak boleh bersama isteri ataupun terpaksa menggunakan cara kontraseptif yang lain...
Ada juga yang meletakkan 3 hari sebelum dan selepas waktu subur. Ini lebih rapat dan lebih berisiko. Terpulang kepada anda sendiri. Seperti yang dinyatakan tadi, cara ini tidak beberapa tepat dan mempunyai risiko yang tersendiri.


sumber : http://melayukini.net/2012/01/waktu-subur-wanita-wanita-mesti-baca/

Sunday, January 22, 2012

sPoNGeboB sQuaREpaNT~~

Are you ready kids?
I said are you ready?
Who lives in a pinapple under the sea?
Spongebob Squarepants!
Absorbent and yellow and porous is he.
Spongebob Squarepants!
His notical nonsense be something you wish.
Spongebob Squarepants
Then drop on the deck, and flop like a fish!
Spongebob Squarepants,
Spongebob Squarepants,
Spongebob Squarepants,
Spongebob Squarepants

..........................................tu dia,hihi........................................
entry nie nk ckp sal spongebob si seluar katok,huhu~
kartun nie la yg pling ak suke time sekolah dlu...
ak rse kartun nie start popular waktu tu ak dlm form 3 ke 4 cm 2 la...
ak suke sngt2 tgok sbb muke spongebob yg sngt2 la cmell...
watak2 dlm spongebob squarepants
dlm cite nie ak kagum dengan watak spongebob...bnyk gak nilai2 yg ad dlm dri spongebob yg sbnarny makin t'hakis sikit2 dlm dri kite...antara sikap spongebob yg ak ingat la...

  • rajin bekerja..
spongebob yg sngt cumell~~
spongebob nie sngt rajin bekerja..dpt kite tgok dlm episod di mne en.krab menganugerahkan pekerja t'baek setiap thun...semua jatuh di tgan spongebob..satu tahun tu squidward b'usaha utk mrmpas gelaran t'sebut...spongebob tak bg can sikit pn...die tmbah b'usaha sgguh2..
  • semangat setiakawan yang sngt tggi..
spongebob nie sngt ramah dgn semua owg..smngt setiakawan yg tggi dpt kite lihat care spongebob mlyan patrick...patrick mrupakan kwn baik spongebob...klmahan patrick adalah patrick sowg pemalas dn pngotor...beza dgn spongebob..tp spongebob xpnah tggalkan BFF die..smue perkara gmbira dilakukan b'sma patrick..sikap spongebob yg trma sgla kkurngan patrick..bgaimne pula kita..?

klu kite bley ke..?
watak2 laen dlm spongebob:

  • patrick 
patrick si pemalas..
tapak sulaiman yg tggal di dlam batu...patrick sngt suke mkn dan seekor tapak sulaiman yg pemalas..namun bgtu patrick merupakan BFF kpd spongebob..
  • squidward
masam memanjang muke squidward,huhu~
merupakan jiran spongebob merangkap rakan sekerja spongebob di krusty krab..squidward seekor sotong yg ego,pnas baran dan sikapny tidak bley di bawa b'bncang..sngt membenci spongebob..squidward juga bnyk m'habiskan maseny dgn marah-marah..
  • mr.krabs
hahahaha..mmg xlekang ngn duit,huhu~
merupakan pemilik restoran krusty krab di mana tempat spongebob dan squidward b'krje...mr. krab merupakan seekor ketam yang tamak dn bginya wang adalah sgla2ny..
  • sandy
sandy cheeks
merupakan satu-satuny haiwan mamalia yg hdup dlm lautan tmpat spongebob tggal..sikap sandy dalam cite nie adalah seekor tupai yg suke m'bgga dri...sandy juga bgga mnytakan tmpat asalny Texas..t'dpt satu episod di mana dia cube m'buktikan bahawa haiwan darat adalah lebih bagus dpd hidupan laut..
  • plankton
macam2 la si kecik nie..
merupakan pesaing kpd mr. krab..dia sngt cemburu dan iri hati dngn kjyaan mr.krab..cuba utk m'dptkan resepi rahsia dpd mr.krab..

PENGAJARAN

  • stiap watak yg dbwa smue realiti khdupan kn..cube kite ltakkan dri diri kite sbg spongebob..mampu tak kite trma patrick seadaan tnpa mmikirkan ttg kekurangan patrick...? mampu x kite nk maniskan muke kite dgn owg yg bnci kite mcm squidward bncikan spongebob..? mampu x kite mnghormati ketua kite wlapun ketua kite b'prngai bgtu? mampu x kite mnrima sowg yg sngt b'beza latar blkng dpd kite..? dan yg terakhir skli mmpu x kite setia kpd ketua kite stlah kite dpjuk oleh msuh ketua kite?
  • jawapan ada pada dri kite sendiri..



DorAeMon..

entry kali nie ak nk cite sal DORAEMON..sape2 yg xknal doraemon, ak rse die mmg bdak2 zaman dinosour,huhu~ ye la..even ayh ak pn lyn doraemon time die kecik2..(skang umur ayh ak da 49..da bpe thun doraemon nie wujud..) nobita kirenya klu ikut baya2 ayh kite la...tp maybe sbb ad doaremon kot tu yg duk kkal je xtua2..agk2 kowg ap jd pd NOBITA klu doraemon ttbe xd..? (kowg pk tau konklusi sendiri dlu..ngee~)

watak2 utama...
................................hold dulu, hakhak...................................

ak bru je bace blog zack zukhairi..cm yg ak kate td klu kowg ad yg xknl DORAEMON n watak lain2 spt NOBITA, SHIZUKA, GIANT ngn SUNYO (btul ke ejaanny,ak pn xpsti,huhu) mmg kowg nie kire mundur la...ketinggalan zaman (opss..^^)
ak ingt ak sowg je yg pk KALAULAH doraemon uh ad kat umah ak. . . . (sape yg ad patung doraemon jgn nk nympuk, ak mksudkn doraemon yg bley b'gerak bkn patung k,huhu~)

dulu time kecik2 ak slu berangan klu ak ad doraemon, sng hidup ak...ea la homework ley mntak tolong die watkan...klu xnk watkan pn xp bley suh die kuarkn alat pelik dlm poket die...senang hidup ak...
mimpi je la...huhu~
dulu kecik2 ak sllu brangan nk pg DISNEYLAND...sungguh..klu ad doraemon kn sng prgi sne bukak je "pintu suka hati"...bile ad pintu nie suka hati ak la nk p mne pn...
doraemon dan pintu suka hati...
bayangkan ak prgi kulya pkai mende alah nie,huhu~ (senget!!)
lupe lak sal menatang nie... 'take copter' (aggp la kowg dgr suare doraemon,ngee~) klu ad menatang nie xd r ak ssah2 nk jln kaki bgai...nk pg kulya pn sng...xd nk brebut bas pg2 kat uum nie...
time exam plak lg2 la sng..."doraemon bg la sy pnjam "pensel ajaib" klu la ad pensel cmnie xd la ak ssah2 nk stayed up smpai pg klu mggu exam...bwk je pensel nie konfem pointer cecah 4.00...waa~
bnyk lg brng2 pelik dlm poket doraemon tu..cth lampu p'besar, lampu pengecil, gelung yg bile ltak kat dinding bley tembus tmpat laen..laci yg bley pg ke zaman laen..mcm2 la smpai xt'snarai dlm nie...klu nk list satu2 brng yg ad dlm poket doraemon nie mmg smpai esok pn xabes...

tikus yg sering menghantui doraemon,ngee~
yg mnrik tntg doraemon ialah doraemon takut tikut,huhu...dulu kecik ayh ak pnah bg kitowg adek beradek teka-teki...kucing ap takut tikus..? huhu~ time tu umur ak dlm 8-10 thun may be..sbnarny ad sjrah knpe la si doraemon nie tkut sngt dgn tikus..sbb die khlngan telinga akibat di gigit tikus...slaen tu, doraemon nie sngt2 la suke ngn kueh dorayaki...pntng btul die mesti terliur...tu la 2 klemahan yg nobita sllu pkai klu nk pnjam alat2 pelik..

yummy... >.<
td gak ak ad bace satu blog nie..ak bru tau patut la nobita xbsar2...sbb penulis asal doraemon fijiko s. fujio nie meninggal dunia tnpa smpat nk wat ending cite nie...dlm blog si khai nie jgak die ad share ending doraemon nie...ditulis oleh nobuo sato..di bwah nie ad petikan ak tempek sebijik sejibik dri blog si khai nie..
Dalam ending nie, Doraemon telah rosak kerana baterinya habis, baterinya boleh diganti tetapi Doraemon akan hilang ingatan kerana cip memori berada di telinganya sedangkan telinganya pula sudah hilang. Dorami cuba membantu abangnya itu dengan membawanya kembali ke masa hadapan, tetapi penjaga portal ke masa hadapan tidak membenarkannya. Selepas itu, Nobita belajar berdikari dan dia berjaya menjadi engineer yang amat hebat. Dengan kepandaiannya itulah dia cuba menghidupkan semula rakan lamanya, Doraemon selepas hampir 35 tahun. Akhirnya, dia berjaya menghidupkannya. Sob! sob! sob! Memang betul-betul sedih.

di sini juga turut disertakan dengan ending cite doraemon dlm bntuk video komik.. bce la..mngis kot...


Saturday, January 21, 2012

rELeaSe tEnsIOn aFtER fiNaL eXaMMM !!

assalamualaikum...
erm,alhamdullilah bru abes exam 2hari yg lpas..sngt2 pnat tau..
dpt lak trikh exam yg xbes mmg sakit..
xp la..xmao da cite sal exam nie...
adoiyaii,ponat den,huhu~
...................................tamat.............................................

ok skang ak cite sal cuti2 lepas exam..
ak skang ikut usrah, under kak ayu as my naqibah...
1st ak join usrah tu kak ayu ad ckp sal MUQAIYAM yg
b'mksud CAMPING..start 20hb until 22hb januari..
ak pn excited sngt nk ikut sbb ak abes exam 19hb..
tp may be phak pngurusan ad "msalah problem",
"jaulah ukhwah" bagde button yg cumell..>.<
maka muqaiyam xjd dilaksanakan dan digantikan dgn JAULAH UKHWAH..
pd tarikh yg sme cume bezany hny shri je..
amacam cantekk x..?
program nie wat kat TAMAN NEGARA PULAU PINANG dan
peserta seramai 25org (if i'm not mistaken) dan bbrpa org ajk di kalangan
naqibah..dn bbrpe org lelaki sbg pelindung dan penjaga serta pandu arah
kami..program nie khas utk kaum hawa je...

ok skang nk cite sal pergerakan ke sana lak...
19hb kami peserta dari UUM menginap d TADIKA GENERASI GEMILANG..
ak yg abes exam kol 5ptg t'pkse la siap cpt2,huhu~ pnt kowt..tp tu la pngorbanan..
alaa~ mcm xbiase..training PALAPES lg penat bley je ...
tepat kol 7 b'tolak naek bas...b4 tu amek rakan2 dari
KOLEJ INSANIAH dan UITM, KEDAH..
p'jlanan mmkan masa 4jam utk smpai di sane..
cm program yg laen,peraturan yg dttapkan ialah
TEPATI MASA, TEPATI JANJI dan JAGA KEBERSIHAN..
dlm bas kami dbhgikn kpda 5kumpulan....dan setiap kumpulan 5org..
juga dibekalkan dgn MARKER dan KAIN PUTIH utk wat LOGO kumpulan,
BISKUT sbg barang amanah dan AYAT HAFAZAN surah AN-NAHL ayat 90..
kumpulan kami terdiri dpd 5org iaitu SHAHIRAH dan ZAIMIRAH dri KUIN,
ANA dri UITM dan KAK HAJAR n ak wakil UUM..
ssmpai sje kat sne kmi dkhndaki mncipta logo kumpulan,nma kumpulan
dan juga yield..kumpulan kami dberi nma MAWADDAH yg mmbwa erti KASIH SYG..

kasih sayang ^^
selesai sje kami mmulakan aktiviti JUNGLE TREKKING..
p'jlanan yg mngmbil mse hmpir sejam atau mungkin lebih sejam
tlh m'mbwa kami ke PUSAT KAJIAN SAMUDERA DAN PANTAI..
salah satu fakulti di usm..
pusat nie merupakan pusat penyelidikan USM dan salah satu fakulti
di USM..di p'hentian ini kami dikehendaki menyelesaikan tugasan
AWESOME TRICKY PAPER...lupe lak nk cite..spjg p'jlnan ini
kami TIDAK d'bnrkan b'suara..yg klakarny kami t'serempak dgn sorg
warga Inggeris lalu mnyapa kami semua dgn sapaan HELLO..
nmun tak sorg pn m'blas..kami hnya m'beri senyuman je...

kami b'grak ke destinasi strusny..p'jlanan makin jauh makin mencabar..
ap yg ak kagum mlihat peserta2 nie..dyorg nie sikit pn tak mngeluh dan
sikit pn tak mnta rehat..wlaupn pnat..jgn t'kejut semua peserta b'TUDUNG LABUH..
dan salah sowg dpd dyorg B'PURDAH..nmpak lembut tp sbnarny kuat...maka
bersesuaian la dgn tema program nie AKHAWAT, UKHWAH, AKHLAK -
SUPER MUSLIMAH... >.<
AKHAWAT + UKHWAH + AKHLAK  = SUPER MUSLIMAH
setibanya di satu tempat di MONKEY BEACH..kami
semua makan b'sama2 dan b'siap utk menunaikan solat jamak qasar zohor dan asar..
kami semua tak mmkai telekung ketika solat dan hny solat di ats pasir dialas dgn kain batik..
dan imam yang mengetuai jemaah langsung solat di ats pasir..

setelah itu kami b'main utk eratkan ukhwah antara kami...
wlpun bru knl tak smpai shri ttpi kami semua macam da lame sngt knal..
t'dpt 5 PERMAINAN yg dirncg..masing2 punyai NILAI yg nk diterapkan..

GAME 1 : MUMIA..
pilih sowg ahli dan yg laen bungkus ahli t'sebut dgn b'bekalkn 2gulung tisu..
nilai: kekemasan dititikberatkan..

GAME 2 : BOLING KELAPA
dlm mas 7 min jtuhkn sbnyk mne botol air yg dsusun..bru ak sdar yg klpa akn
b'gerak senget..sbb ats klpa dan bhgian bwh klpa xsme brtny that's why klpa
akn menyerong wlpun kite da tauk straight..
nilai: mengajar kite ttng fokus dlm mltakkan matlamat...fokus mse nk tauk klpa uh..
mltakkan mtlamat adlah botol yg dsusun..srta strategi utk tauk klapa,huhu~

GAME 3: MENCARI HARTA KARUN
xd la cm explorace..cume akak2 naqibah sembunyikn bookmark dlm pasir n kami
dikehendaki m'cari book mark warne yg dittapkan..kecian shahirah..smpai abes mase
ttp xdpt cari..

GAME 4: IKAT KAKI
merupakan game yg sngt ssah..kami dikehendaki mengikat kaki sesama sendiri..
kemudian dikehendaki bergerak dlm gelung shgga abes..
nilai: semangat kerjasama...dan terapkn rakan bkn shj dlm gembira ttpi ad mse
duka...

GAME 5: BAWA BELON...
dibekalkan dengan 4 belon..kami dikehendaki meletakkan air laut  dlm belon t'sbut..
lalu m'bawa belon2 ini tanpa mgunakan tangan d atas grisan yg dilukis di atas pasir..
nilai: kerjasama dan semangat b'pasukan..

kami juga dibekalkan potongan ayt hafazan setiap game..dan diminta utk menyusunnya...
setelah puas b'main kami pulang dengan menaiki bot...yelah td jln kaki p MONKEY BEACH..
xkn blik pn nk jln kaki..alamatnya mmg lmbat la kami...
sesi b'gmbar pn b'mula sbg kenang2an..kemudian kami b'tolak balik...wlpun pnt exam xabes,
keinginan nk mnuntut secebis pengalaman buat ak lupe yg ak sbnarny sngt letih dn
mngantuk,huhu~ pengalaman yg sngt indah b'sama rakan2 usrah...hope kite b'jumpe
di laen hari..insyaallah~

bergambar kenang2an
dari kiri: shahirah, kak hajar, ana, zakiah, zaimirah

mawaddah : bergambar gaya bebas..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...